Kako se učiti

Kako se učiti je vprašanje, ki muči vse generacije od osnovne šole, vse do faksa, pa tudi ljudi v zrelejših letih. Neka univerzalna formula seveda ne obstaja. Najbolj praktično je, da vsak odkrije način, ki mu najbolj ustreza. Tehnik je seveda malo morje, tu pa je zbranih nekaj najbolj učinkovitih tehnik za hitrejše pomnjenje in kasnejši priklic informacij.

Edgar Dale je leta 1969 razvil teorijo, da je poslušanje in branje najmanj učinkovit način učenja in da je učenje drugih, razlaganje in uporaba teorije v praksi najbolj učinkovit način učenja.
Hkrati je Dale osnoval »piramido učenja«:

Kako se učiti - Piramida učenja

Najbolje je torej, da si pogledamo najboljše načine učenja glede na koncept piramide učenja.

 • PREDAVAJTE
  Kot že omenjeno, si največ zapomnimo, ko neko stvar predavamo in razlagamo. Prosite prijatelje, da si vzamejo nekaj prostega časa in jim razlagajte snov, ki jo morate predelati.
 • NAPIŠITE ČLANEK
  Če pišete blog ali pa upravljate svojo internetno stran je lahko snov, ki se jo učite idealna za nov prispevek. Ob tem boste morali izbrati bistvene informacije in ob obdelavi le-teh se vam bo snov bolj usedla v spomin. Seveda lahko zraven dodate še slikovno gradivo, kar vam bo predstavo o stvari še izboljšalo.
 • POSNEMITE VIDEO
  Ob snemanju videa ste prav tako primorani k razlaganju in izbiranju informacij. Posnetek lahko tudi objavite na strani Youtube ali Metacafe, kar bo še izboljšalo vašo predstavitev, saj boste vedeli, da ne predavate le prijateljem ampak potencialnim gledalcem po vsem svetu.
 • PREDEBATIRAJTE SNOV
  To je ena izmed najpriročnejših tehnik, saj jo praktično lahko uporabite kadarkoli ste s prijatelji. Ob naslednji kavi navežite in razvijajte debato na temo o kateri se učite. Slišali boste mnenja drugih, izvedeli za kakšen nov podatek, itd. Z več ljudmi kot govorite, večja je možnost, da boste podatke iz spomina priklicali tudi v prihodnosti.
  Zelo praktične so tudi t.i. študijske skupine, kjer se zbere nekaj sošolcev, kolegov in snov za naslednji test, izpit predelajo skupaj. Določite obseg snovi, ki jo mora vsak predelati do naslednjega snidenja in se nato o predelani snovi pogovarjajte.
  O snovi seveda lahko debatirate tudi na raznih forumih in socialnih omrežjih.
 • NAREDITE SAMI
  Jasno je, da zadevo najbolje poznate, ko jo enkrat preizkusite sami. Tudi pisanje lažje steče, če o zadevi nekaj veste, sploh pa, če ste jo kdaj že uporabljali v vsakdanjem življenju. Kot vsakdanji primer lahko navedem učenje joge. Samo učenje kot tako ne pride v poštev tako kot praktične vaje. Nadzorovanja dihanja, na primer, se boste lahko naučili le če boste to poskusili sami.

Vedeti morate, da te tehnike ne bodo delovale pri vsakem. Veliko je odvisno tudi od tega, katera tipična inteligenca je pri vsakem posamezniku najbolj izrazita in kateri stil učenja mu najbolj ustreza. Nekateri so bolj slušni, nekateri bolj vizualni tipi, itd.

Podatki v piramidi navedeni kot smernice. Na primer, učenje preko poučevanja drugih za nekatere še zdaleč ne bo tako uspešno kot za druge. Najbolje, da prepoznate, kateri način vam najbolj ustreza in poskusite tiste za katere mislite, da boste z njimi dosegli maksimalen učinek.